neděle 19. června 2011

Klasika pro jednoho muže: smažený květák, nové brambory, okurkový salát

Inovace u dnešního oběda nečekejte. Napadlo mě, že by mezi návštěvníky v mém bistru mohl být někdo, kdo má zrovna chuť na zdravou českou klasiku, kterou je smažený květák s okurkovým salátem, a neví, jak na ni ... takže, tady je!
Pro dvě osoby budete potřebovat:

  • 1 květák (já použiju půlku, z druhé bude salát k večeři)
  • hladkou mouku na obalení (cca půl hrnku)
  • 2 vejce + mléko na naředění
  • strouhanku na obalení (cca 1 hrnek)
  • olej na smažení (slunečnicový)
  • brambory
  • máslo a petrželku na dochucení
  • 1 okurku
  • cukr
  • ocet (lépe bílý vinný, ale klidně můžete použít i obyč)
  • sůl
  • kmín (vcelku)
  • pepř

Květák umyjte a rozdělte na růžičky. Velké růže překrojte. Dejte do většího hrnce, zalijte vodou, aby byl všechen ponořený, osolte, přidejte asi lžičku kmínu a dejte vařit.
Brambory umyjte (protože nové brambory můžeme - a budeme - jíst se šlupkou, umyjte je opravdu důkladně), pokud jsou velké, přepulte je, dejte do hrnce, zalijte vodou, osolte, přidejte asi lžičku kmínu a dejte vařit.
Když začne vařit voda u květáku, vypněte pod ním a nechte asi 5 minut dojít v horké vodě. Déle ho nevařte, při obalování by se vám rozpadal.
Brambory se poté, co přijde voda k varu, budou vařit ještě asi 15 minut (zkoušku měkkosti provedete vidličkou).
Mezitím si nachystejte okurkový salát: okurku umyjte, nastrouhejte na nudličky. Trochu osolte, pustí vodu. Přilijte vodu podle toho, jak moc naředěný máte salát rádi. Začněte ochucování v poměru 2 lžíce octa vs. 8 lžiček cukru a přidávejte ocet nebo cukr podle chuti. Když je chuť tak akorát, přidejte trochu pepře (pokud chcete).
Salát dejte chladit do ledničky.
Připravte si do misek mouku, vajíčko s mlékem (v poměru cca 1:1) a strouhanku. Jednotlivé růžičky obalujte přesně v tomto pořadí. Na pánvi nechte rozehřát cca 1/4 hrnku oleje (tentokrát je to trochu bazének, aby se květák pěkně osmažil ze všech stran) a květák smažte dozlatova (tj. postupně obracejte na všechny strany). Můžete na plný plyn.
Já brambory ráda s máslem a něčím zeleným, ale to už je nepovinná nadstavba.

Tak dobrou chuť a dejte vědět, jak se vám povedlo!


Žádné komentáře:

Okomentovat