Na dva malé knedlíky, které by měly vystačit pro 4 průměrné strávníky, budete potřebovat:
- 2 vejce
- hrnek polohrubé mouky (já používám vždycky celozrnnou - hladkou)
- hrnek mléka
- lžičku soli
- 2 rohlíky (včerejší gumáky)
- 2 mikrotenové sáčky (normální svačinová velikost)
Rohlíky nakrájejte na kostičky a nasypte do větší mísy. Přidejte hrnek mouky a hrnek mléka. Osolte. Oddělte žloutek od bílků (rozbijte skořápku vejpůl a opatrně přelévejte žloutek z jedné půlky do druhé, tak, aby zůstal vcelku, nad hrnkem, do kterého postupně odtéká bílek). Žloutky přidejte do misky k ostatním surovinám, z bílků ušlehejte sníh (nejlépe robotem / šlehačem, jinak vám upadne ruka). Správně našlehaný sníh poznáte podle toho, že se ani nehne. Zamíchejte sníh do směsi. Sníh se vždycky musí zamíchávat opatrně (nejlíp vám to půjde stěrkou nebo vařečkou), aby se nenarušila jeho struktura a on nepřišel o schopnost nadýchat těsto. Musíte ho do směsi jakoby balit, motat ho okolo, rozhodně s ním nekvedlejte.
Vznikne matlavá směs, ne zcela tekutá. Rozdělte ji do dvou pytlíků a napěchujte na dno, aby vznikly válečky. Pytlíky vložte do vařící vody a vařte 20 - 25 minut. Čas od času pytlíky obraťte, aby se knedlíky provařily z obou stran, protože zvlášť ze začátku budou plout na povrchu. Hotový knedlík poznáte, má už na pohled pevnější strukturu.
Vylovené knedlíky nejjednodušeji nakrájíte pomocí niti, ale nožem vám to půjde taky.
Tip pro fajnšmekry: do knedlíků můžete přidat čerstvou petrželku nebo jinou bylinu dle chuti.
Tak dobrou chuť a dejte vědět, jak se vám povedly!
mamka dělá to samý, akorát vymaže porcelánový hrnky na čaj sádlem a postaví je do vody tak, aby byly zhruba do tří čtvtin ponořený - pak přiklopit a vařit (cca nad půlku hrnku těsta, jinak vyskočej)
OdpovědětVymazat