středa 15. června 2011

Svůdná (slíbená) svíčková

Jedna z nejslavnostnějších chvil v mém dětství nastávala, když jsem vlezla k babičce do předsíně a už mezi dveřmi ucítila vůni dušené kořenové zeleniny s masem... svíčková! Svíčková od babičky byla prostě poklad.
Do věku babičky mám sice HODNĚ daleko, ale zato se mi mou svíčkovou podařilo okouzlit muže, se kterým jsem posléze začala sdílet domácnost. (Až se vám někdo bude snažit namluvit, že láska neprochází žaludkem, nevěřte mu.) Na chlapy to funguje a jsem přesvědčená, že když muž se ženou snídá a pak jí uvaří svíčkovou podle mého receptu, už se ho nikdy nepustí. Tak hlavně opatrně. Abyste se pak nedivili.

Pro 2 - 4 osoby budete potřebovat:
  • kus hovězího, na dušení stačí plec, já tu mám 450 g hovězího zadního (vcelku, ne plátky!). Počítejte 150 - 200 g masa na osobu v syrovém stavu, dle náročnosti jedlíků
  • 4 mrkve
  • půl celeru
  • 3 kořenové petržele
    • jako na potvoru dnes v nejmenovaném supermarketu neměli vůbec žádnou pořádnou zeleninu, tak jsem riskla tři pytlíky mražené směsi pod svíčkovou po 350 gramech (počítala jsem s tím, že budou obsahovat nějakou "námrazu") a uvidíme, co to udělá
  • 1 velkou cibuli
  • lžíci másla
  • 2 lžíce oleje na smažení
  • bobkový list
  • nové koření
  • černý pepř vcelku
  • 250 ml smetany (stačí 12%)
  • na ozdobu: plátek citronu a zavařované brusinky
(Vladi, neboj, knedlík bude! V přímém přenosu zejtra.)

Pokud jste zkušenější kuchaři, možná jste si všimli, že mém seznamu ingrediencí chybí dvě obvyklé pro českou kuchyni: špek/slanina a mouka.
Ad špek: naše rodinná svíčková nikdy neměla takovou tu slaninovou příchuť a pokud se nemýlím, ani babička ani mamka maso nešpikují. Věrna rodinné tradici zůstávám!
Ad mouka: nechápu, proč by se měly omáčky nejdřív naředit a pak zahustit moukou. Když chcete kotel omáčky, uvařte na ni kotel zeleniny. Howgh.

Tak jdem na to. Vy, co poctivě vaříte s čerstvou zeleninou, ji omyjte, oškrábejte a nastrouhejte. (Nejrychleji vám to půjde v robotu, kdo nemá, struhadlo do ruky a šup šup. Malý kostičky jsou taky možnost.) Vy, co to chcete jako já odfláknout zmraženinou, propláchněte ji teplou vodou a proberte, aby v ní nebyly nějaký ošklivý kousky.
Cibuli nakrájejte na drobno. Ve velkém hrnci rozpusťte lžíci másla a zpěňte na něm cibuli. Bacha, máslo se rychle připaluje, tak na něj tu cibuli hoďte radši hned zčerstva, plamen mějte pouze mírný a míchejte, míchejte, dokud cibulka není dozlatova. Pak přihoďte nakrouhanou zeleninu a trošku všechno dohromady promíchejte a osmahněte (cca 3 minuty).
Pro jistotu pod zeleninou vypněte úplně, budeme se na chvilku věnovat masu.
Na pánvi odpovídající velikosti masa rozpalte zhruba 2 lžíce oleje a zprudka maso ze všech (ze VŠECH) stran osmahněte. Jde o velice rychlou záležitost, jde jen o to, aby se maso "zatáhlo". Pro představu: vypadá to tak, že flákota ztratí vzhled syrového masa; praktický důsledek je takový, že při dušení zůstane šťáva v mase a to nebude vysušené. Uf.
Maso ze všech stran lehce posolíme, dáme do hrnce se zeleninou, tu taky trochu přisolíme, přidáme pár kuliček nového koření (já zrovna zkouším 10), pepře (15) a několik bobkových listů (v mém příkladě 5), podlijeme asi půl sklenkou vody a dusíme. (Tedy přiklopíme pokličkou a necháme zlehounka bublat.) Průběžně kontrolujeme, aby se směs nepřichytila ke dnu kastrólu. Musím se přiznat, že mně se to občas stává, takže mám po ruce vždycky několik náhradních hrnců, kam přesouvám směs bez připáleniny ;-) Čas od času přilijte vodu, pokud by docházela, ale vždycky jen tak na dno. (Dusíme, nevaříme.)
Směs duste tak dlouho, dokud maso není měkké. Může to trvat dvě až tři hodiny. Pokud si nejste jistí, vylovte maso ven a kousek z něj ukrojte. Když do něj v hrnci šťouchnete, poznáte, když je ještě gumové - na dotek "pruží".
Když máte udušeno a tedy téměř hotovo, vyndejte z hrnce maso a vylovte bobkové listy, pepř a nové koření (proto je dobré mít předem spočítané, kolik tam čeho házíte). Zeleninovou směs rozmixujte tyčovým mixérem (nebo v robotu) a aby byla extra jemná, propasírujte ji přes síto (takový ten kovový "cedník"; omáčku do něj nalejete a vařečkou pěkně šmrdláte, dokud vše v krásném hladkém skupenství není v hrnci pod sítem). Mimo plotnu přilijte smetanu (můžete přidat i víc, pokud by vám přišla omáčka moc hustá; pokud vám přijde spíše kašovitá hned poté, co rozmixujete zeleninu, přidejte trochu vlažné vody). Ohřejte, nechte na mírném ohni trochu probublat (tak 5 minut), ochutnejte a dosolte, pokud je potřeba.
Maso nakrájejte na plátky (kolmo na vlákno), vložte do omáčky a nejlépe nechte uležet do druhého dne.
Při podávání maso ozdobte plátkem citrónu, na které vkusně umístíte lžičku brusinek.

Tak ať vám chutná a dejte vědět, jak se povedla!


9 komentářů:

  1. Drahá, svíčkovou nenávidím - opravdu nenávidím. Ale potenciální muž mého života ji miluje... Po přečtení tvého receptu tedy zvedám oči v sloup a posílám si tvůj recept na tisk... Dám vědět! :-D :-D :-D

    OdpovědětVymazat
  2. Mmmmmmm, hezká fotka!

    e.

    OdpovědětVymazat
  3. Teto, viel Glück, jsem zvědavá, jak to dopadne! ;-)

    OdpovědětVymazat
  4. Vařila jsem svíčkovou v sobotu:-)Asi to není moc stylové, ale dělala jsem ji bezmasou - jen s knedlíkem:-) Použila jsem opravdu jen zeleninu, koření, vodu a smetanu a po nějaké chvíli se připlížil Vojta a naznal, že u "nás doma" skutečně voní svíčková:-))Byla to ňamka:-)I knedlík se mi povedl:-)

    OdpovědětVymazat
  5. No vida, jde to i ve vege verzi :-) Hurá a gratuluju!!!

    OdpovědětVymazat
  6. zejtra jdem na ní!!!

    OdpovědětVymazat
  7. znovu a s podpisem: zejtra jdem na ní!

    Kvása

    OdpovědětVymazat
  8. Byla výborná!!!

    Akorát jsme ji nedělali v hrnci na sporáku, ale ve skleněném pekáčku v troubě - asi na 120°C cca 4,5 hodiny. Maso se předtím nemusí osmahnout - prostě se jenom omyje, nasolí a hodí na zeleninu. Trik mojí mamky. Při nízké teplotě a dlouhé době pečení je maso krásně měkké. Jde to od 100°C do 150°C - podle toho, jak rychle potřebuješ mít maso upečené.

    Zbytek byl ale podle tebe - a skoro lepší než od maminek. :) Praskám pýchou! :)))

    e.

    OdpovědětVymazat
  9. Evi, gratuluju! ;-) Jsem ráda a taky díky za tip s pečením masa. Někdy zkusím.

    OdpovědětVymazat