úterý 16. srpna 2011

Plněný paprikový lusk v rajské omáčce

Jako ze školní družiny, ale lepší! Rajská totiž, pokud si vzpomínám, bývala (kromě buchtiček s krémem a smaženýho květáku) to jediný, co se u nás ve školní jídelně dalo jíst. (Teda, pamětníci socialistickejch časů vědí, že dát sníst se muselo všechno, ale rajský bych si byla bývala ochotně i přidala.)
Když jsem hledala inspiraci na internetu, našla jsem samý ošklivý recepty (s kečupem!) s ošklivejma fotkama, takže jsem nakonec použila selskej rozum (na papriky) a oldskůlovou Kuchařku naší vesnice (na rajskou).
Budete potřebovat:
  • 4 středně velké světlé papriky
  • středně velkou cibuli
  • 350 g mletého masa (mně hovězí)
  • 100 g slaniny (kterou jsem tam nedala a byla to chyba)
  • 1 vejce
  • 2 lžíce strouhanky
  • sůl, pepř
Na rajskou:
  • 50 g másla
  • 60 g mouky (hladké)
  • 1 větší cibuli
  • 10 lžic (tj. cca 2 plechovčičky po 190 gramech) rajského protlaku
  • 5 zrnek pepře
  • 2 kuličky nového koření
  • 1 bobkový list
  • špetku tymiánu
  • sůl, cukr, event. ocet, pokud ji máte rádi kyselejší (já ne, já sladkou)
Troubu rozehřejte na 160°. Paprikám uřízněte vršek se šťopkou (no, já vím, že to není spisovně, ale mně se to tak líbí), vyřízněte jádřinec a umyjte (zvenčí i zevnitř, pro jistotu). V misce maso smíchejte s cibulí nakrájenou nadrobno, nasekanou slaninou (nebo nakrájenou na malé kostičky), vejcem a strouhankou. Osolte a opepřete (asi lžičku soli, půl lžičky pepře) a směsí plňte papriky (pomocí lžíce, jde to celkem snadno a rychle). Dejte je do zapékací misky, na dno nalijte vodu, aby se zároveň trochu dusily (což možná není úplně nezbytné) a dejte péct na 45 minut. 

A teď jdeme na rajskou, ta bude hotová překvapivě rychle. Ve větším hrnci zpěňte na másle cibuli, zasypte moukou a pražte asi 2 - 3 minuty (to znamená míchejte, dokud nezačne trochu tmavnout). Mezitím si nechte v rychlovarné konvici uvařit litr vody. Vařící vodou jíšku za stálého míchání postupně řeďte (to už umíte z polívek), aby vám nevznikly hrudky. Když máte v hrnci veškerou vodu, naházejte do ní koření (tedy krom soli, octa a cukru, ty přijdou až nakonec) a vařte 15 minut. Stáhněte hrnec z ohně, přelijte přes cedník (takže vám zůstane jen ovoněná zahuštěná voda), dejte znovu vařit a do vařící vody přidejte rajský protlak. Pořádně rozmíchejte, nechte vařit 2 minuty a hned odstavte. Když trošku vychladne (abyste se nepopálili), dochuťte solí, cukrem a octem.

Papriky přelijte omáčkou (když vám zbydou, jednoduše je dáte do hrnce s omáčkou a ohřejete je v ní. Tedy pokud nevyužíváte mikrovlnku.) Servírovala jsem s rýží Lagris parboiled s indiánskou, dobrý to bylo. Jen škoda, že jsem zapomněla na slaninu. Však i mistr tesař se utne, a do mistra mám ještě daleko!

Tak dobrou chuť a dejte vědět, jaký byly!



Žádné komentáře:

Okomentovat