středa 6. července 2011

Cannelloni s hovězím a bešamelem

Cannelloni jsou - zjednodušeně - trubky na zapékání a jejich nespornou výhodou oproti lasagním je, že je dovnitř nacpete jednu omáčku, navrch druhou: chutě se vám krásně spojí a výsledná kombinace... no, to musíte vyzkoušet! Vaření dvou omáček a cpaní náplně do trubiček je trošku úmorné, ale výsledek určitě za tu námahu stojí.

Pro dvě osoby budete potřebovat
na masovou omáčku:
  • 250 - 300 g hovězího (já koupila kousky z krku na guláš a nasekala jsem je v robotu; můžete použít i mletou směs hovězího a vepřového, je-li libo)
  • 400 g krájených rajčat ve vlastní šťávě
  • čerstvé bylinky (oregano nebo bazalku, případně majoránku), jde ale i se sušeným kořením
  • 3 - 4 stroužky česneku
  • 1 větší cibuli
  • sůl, pepř
  • může být pikantní koření (harisa, sušené chilli)
  • 2 lžíce oleje na smažení
na bešamel
  • 40 g hladké mouky
  • 40 g másla
  • 400 - 500 ml mléka
  • sůl, pepř, špetku muškátového oříšku nebo květu
  • volitelně na dochucení: 1 mladou cibulku nebo 3 - 4 listy čerstvého špenátu; sýr (niva nebo nějaký aromatický)
Nejprve si připravíte masovou směs. Cibuli oloupejte, umyjte a nakrájejte na drobno. Ve středně velkém až větším hrnci rozehřejte olej a nakrájenou cibuli osmahněte dozlatova. Přidejte namleté/nasekané maso a smažte s cibulí, dokud nezhnědne (tj. neztratí vzhled syrového masa). Přidejte rajčata s omáčkou, osolte a opepřete. Přidejte taky česnek (který jste - hádejte co - oloupali a nakrájeli na plátky) a sušené koření (pikantní nebo oregano/bazalku/majoránku) - pokud ale budete dávat čerstvé bylinky, nechte je až úplně nakonec! Ztlumte oheň pod hrncem a za občasného míchání vařte omáčku asi 30 minut. (Nakonec nezapomeňte na ty čerstvé bylinky, ty přidejte ve chvíli, až omáčku dovaříte.) Nechte omáčku trochu vychladnout, abyste se při plnění trubek nepopálili.
    Mezitím si připravte bešamel. Není to žádná věda, ale musí se na něj opatrně. Na mírném ohni v malém kastrůlku rozehřejte máslo. Pak po lžících začněte přidávat mouku - přidejte, zamíchejte dohladka, přidejte, zamíchejte dohladka, a tak pořád dokola. Trpělivý přístup se vám vyplatí - nevzniknou žmolky. Když je všechna mouka rozmíchána dohladka (a tím vám vznikla světlá jíška, tadá!), začněte přidávat mléko. Já ho přidávám studené, ale ještě opatrněji než mouku do másla. Trošku do směsi naleju, důkladně promíchám - na začátku vám z tekuté konzistence vždycky vznikne hustá kaše. Ta postupným přidáváním mléka řídne - když už je tekutá, nemusíte se bát, že by vám v bešamelu vznikly hrudky. Když přidáte všechno mléko (v uvedených poměrech je při 400 ml použitého mléka omáčka dost hustá, můžete přidat mléka více), dodejte koření - tzn. v první řadě sůl, čerstvě umletý pepř a špetku muškátového oříšku nebo muškátového květu. Pak se ale můžete vybláznit, co se týče dochucujících přísad - já tentokrát vsadila na nivu a čerstvou cibulku (už jsem zkoušela i verzi s čerstvým špenátem a taky se dá!). 
    Na mírném ohni bešamel povařte za občasného míchání - a mezitím začněte masovou omáčkou plnit cannelloni. Jsou i elegantnější způsoby než ten, který využívám já, ale při běžném vybavení kuchyně bude asi i pro vás nejsnazší: v pekáčku, ve kterém budete cannelloni zapékat, si trubičku postavte vertikálně tak, aby se jedním koncem dotýkala dna. Z druhého konce do ni cpěte čajovou lžičkou směs. (Jo, je to opruz.) Tím zajistíte, že budou trubičky opravdu napěchované. To, co vám poleze druhým koncem, nenápadně zatlačíte zpátky. Když máte všechny trubičky naplněné, zalijete je bešamelem (míchali jste v mezičase, doufám?!).
    Zakryjte zapékací mísu víkem (nebo pekáček alobalem) a dejte péct do trouby předehřáté na 180 °. Pečte asi 45 minut, za tu dobu by cannelloni (které jsme předem nevařili, jestli jste si všimli) měly díky působení omáček ze všech stran změknout.

    Varovala jsem předem, že to je trochu pracná záležitost, ale za úsměvy šťastných strávníků to stojí, uvidíte!
    Dobrou chuť a dejte vědět, jak se vám povedly!

    (A omluvte foto, lepší se nepovedlo.)




    Žádné komentáře:

    Okomentovat