pondělí 11. července 2011

Božská sekaná tak trochu podle Emanuela Ridi

Začala jsem si jen tak listovat Italem v kuchyni a uvařila bych všechno a hned!
Takže sekaná inspirovaná tímto receptem v mé vlastní úpravě.
Pro dvě osoby si nachystejte:
  • 350 g hovězího zadního
  • 100 g anglické slaniny na plátky
  • 80 g anglické slaniny vcelku
  • 10 g sušených hub
  • 1 rohlík (lépe staršího data)
  • půl hrnku mléka
  • hrstku petrželky (kudrnky nebo hladkolisté)
  • 1 střední cibuli
  • 4 stroužky česneku
  • 1 vejce
  • cca půl hrnku strouhanky
  • olej na vymazání formy
Troubu předehřejte na 160°.
Sušené houby namočte na 10 - 15 minut v hrnku studené vody.
Rohlík nakrájejte na malé kousky, dejte do misky a zalijte mlékem. Promačkejte vidličkou tak, aby se namočily všechny kousky.
V robotu postupně nasekejte zvlášť maso (nakrájené na kousky), cibuli (na čtvrtky) s česnekem, petrželku (umytou) a slaninu vcelku (nakrájenou na špalíčky). Jednotlivé suroviny postupně přidávejte do mísy.
Přes cedník vyždímejte houby a přidejte je ke směsi. Stejně tak (jen trochu důkladněji) vymačkejte i z rohlíku mléko a přidejte do mísy. Promíchejte, osolte (asi lžičku), opepřete (asi půl lžičky), řádně promíchejte a přidejte vejce. Promíchejte a prohněťte rukou. Já jsem, protože směs zůstávala hodně mazlavá, přidala ještě odhadem 3 lžíce strouhanky. (Příště ale zkusím ji tam nedávat, protože se mi teplá sekaná trochu rozpadala.)
Formu na chlebíček vymažte olejem, vysypte strouhankou a vyložte plátky slaniny. Já je dávala po stranách tak, aby dole sahaly asi do poloviny dna a nahoře přečuhovaly přes okraj. Ze směsi v míse vytvořte šišku a napěchujte ji do formy. Přikryjte volnými okraji plátků slaniny.
Dejte sekanou péct na 30 minut. Pak zvyšte teplotu na 180° a pečte ještě 20 minut, aby se vytvořila křupavá kůrka.

Nejlepší s novými brambory a okurkovým salátem, jak jinak v tomhle období!
Tak dobrou chuť a snad se povede - dejte vědět!

PS: Šmarjá, ta je tak dobrá, že si to ani neumíte představit. Tak ji rychle běžte vyzkoušet!





2 komentáře: