pátek 22. července 2011

Perník s chutí exotiky

Dezert je variací na Čokoládový dort s jávským kořením a kávovým krémem z Apetitu z února 2010 (to pro pořádek).
Na menší pekáček (25 x 30 cm) budete potřebovat:
  • 60 g kakaa holandského typu (kakaa na vaření)
  • 1 lžičku mletého hřebíčku (který věčně nemůžu sehnat, a protože jsem nebyla schopna si pořídit hmoždíř, drtím hřebíček vcelku válečkem na dřevěném prkýnku)
  • 3 lžičky mleté skořice
  • 1 muškátový oříšek, nastrouhaný (asi 4 lžičky)
  • 100 g másla
  • 220 g třtinového cukru
  • 3 vejce
  • 180 g hladké pšeničné nebo celozrnné pšeničné mouky
  • polovina sáčku kypřícího prášku
  • poleva
    • 80 g másla
    • 80 g moučkového cukru
    • 2 vrchovaté lžičky Solamylu (škrobu)
    • 2 lžíce kakaa na vaření
    • 2 lžíce studeného mléka
  • kokos na posypání
Troubu předehřejte na 180°. Kakao, hřebíček, skořici a muškátový oříšek promíchejte ve větší misce a zalijte  200 ml vroucí vody, zamíchejte. Ručním šlehačem nebo v robotu utřete máslo (nakrájené na kostičky) s cukrem na krém (ručně by vám to trvalo asi dost dlouho) a zašlehejte vejce. Přidejte mouku, kypřící prášek a vmíchejte kakaovou směs.
Pekáček vyložte pečícím papírem, nalijte do něj rovnoměrně těsto a pečte 20 - 25 minut. Zkoušku upečenosti provedete zapíchnutím špejle doprostřed, musí být suchá.

Na polevu v kastrolku rozpusťte máslo s cukrem, přidejte kakao, mléko a škrob. Vymíchejte do hladka, aby byla poleva lesklá. Nechte trochu ustát, aby lehounce ztuhla, pak jí potřete perník a posypte kokosem.

Dobrou chuť! Je docela jednoduchý, tak se snad povede :-)
Navíc - domácí čokoládová poleva je fakt dobrá a hlavně: neláme se.





Žádné komentáře:

Okomentovat