Hlavou se mi honila představa čokolády a ovoce... Vzpomněla, že v mém chocolate mousse cake taky není mouka, a někdy v ten moment mi pan google přihrál tenhle recept z BBC - flourless chocolate and pear cake.
A bylo jasno.
Recept je upraven trochu po česku (po moravsku).
Budete potřebovat:
- 3 vejce
- 85 g másla
- 85 g hořké čokolády (já mám nejradši naše bio, která v sobě nemá nic, co by do čokolády nepatřilo, a zároveň vám neudělá díru do kapsy)
- 85 g třtinového cukru
- 85 g lískových oříšku (můžou být neloupané)
- špetku soli do sněhu
- 3 hrušky
- slivovici
- půl lžičky mletého kardamomu
Troubu si předehřejte na 180°.
Oloupejte hrušky, vykrájejte jim jádřince, nakrájejte je na osminky, dejte do rendlíku a povařte s trochou slivovice (asi 10 minut).
V nerezové misce nad rendlíkem s vodou rozpusťte čokoládu s máslem. Promíchejte do hladka a přidejte asi 3 lžíce ze slivovice, která vám zbyde od hrušek.
Oddělte žloutky od bílků a žloutky ušlehejte s cukrem do pěny (šlehačem vám to bude trvat asi 3 minuty).
Ušlehejte bílky na pevný sníh (se špetkou soli).
Oříšky nasekejte nadrobno v robotu (je zbytečné je mlít úplně na jemno) Nasekané oříšky přidejte do čokoládové směsi, přimíchejte pěnu ze žloutků s cukrem a ve velké míse velmi velmi opatrně po třech dávkách vmíchejte sníh. Když sníh moc rozmašírujete, s koláčem si budete maximálně chodit házet jako s frisbee. Jak na sníh najdete třeba u knedlíků ke svíčkový.
Dno formy na dort pokryjte pečicím papírem, kolem krajů ostřihněte a boční část formy připevněte přes papír tak, aby okraje koukaly. Boky formy zevnitř jen trochu umastěte máslem. Těsto vlijte do formy, dejte na 10 minut do trouby a až po asi 10 minutách přidejte hrušky, nespadnou tolik dolů.
Nebojte se, že koláč moc nevyskočí, je to normální (když není mouka ani kypřicí prášek). I tak bude mít příjemnou konzistenci.
Pečte 40 minut a i podle diskutujících pod původním receptem nechte vychladnout v troubě (nejlépe tedy bude, když troubu už po 35 minutách vypnete a koláč v ní necháte až do vychladnutí trouby). Tím si pojistíte, že vám ještě na úplný konec nespadne.
Dobrou chuť, doufám, že se povede! Dejte vědět...
Žádné komentáře:
Okomentovat