Procházka to byla pěkná, navíc jsem se v Rytířské stavila na zmrzlinu v Angelatu - podívejte se na jejich stránky, budou se vám sbíhat sliny. Citronová a mangová byly... mmmmmm...
Ve Farah jsem koupila harisu (z Djerby s majáčkem v tubě jako na zubní pastu - ta mi vždycky v ledničce vydrží; v plechovce mi otevřená dřív nebo později chytí plíseň) a taky těsto na tuniský brik, tak se máte na co těšit.
Tak ta tabúle - pro dva:
- hrnek petrželky (hladkolisté nebo kudrnky)
- 5 středně velkých rajčat
- čtvrt hrnku bulghuru (jemně drceného; pak se prodává taky drcený nahrubo) - a mimochodem, ve Farah ho najdete balený v kilových balíčcích, nad tím jsem ale stála dost nešťastně, protože nevím, co bych s ním vším dělala; ve stojanu s kořením ho ale (na straně u pultu s masem) mají i na váhu, hurá!
- 1 jarní cibulku i s natí
- 4 lístky čerstvé nebo sušené máty
- sůl, pepř
- šťáva z půlky citronu
- 2 lžíce olivového oleje
Petrželku umyjte, dobře usušte, odkrojte stonky a nasekejte nadrobno. Rajčata nakrájejte na malé kousky. Z bulghuru přes sítko dobře vymačkejte všechnu vodu. Některé recepty radí nechat bulghur nejdřív vysušit, podle mě je to ale zbytečné. Promíchejte, přidejte čerstvě mletý pepř, sůl, nasekanou (čerstvou) nebo nadrcenou (sušenou) mátu, 2 lžíce olivového oleje a citronovou šťávu. Ještě jednou dobře promíchejte a podávejte s pita chlebem (třeba).
Chuť petrželkového salátu může být pro někoho, kdo ho nikdy nejedl, trochu zvláštní, ale v létě je příjemně osvěžující.
Tak dobrou chuť a dejte vědět, jaký byl!
Žádné komentáře:
Okomentovat