Budete potřebovat:
- 300 g kvalitní čokolády (čokolády na vaření)
- 150 g másla
- 6 vajec - oddělit žloutky a bílky
- 40 g třtinového cukru
- volitelně: lžičku až dvě mletého kardamomu
Čokoládová poleva:
- 80 g másla
- 80 g třtinového cukru
- 2 lžíce kakaa v prášku (neslazené, ne granko!)
- 2 lžíce studeného mléka
- 2 lžičky škrobu
- + volitelně hoblinky na ozdobu
Troubu si předehřejte na 180 °. Na dno formy (dortové rozevírací) vystřihněte pečící papír, stěny formy jen vymažte (nevysypávejte moukou).
Na kastrolek s vařící vodou (na plotně) dejte nerez misku a rozpusťte v ní máslo s čokoládou.
Žloutky s polovinou cukru a kardamomem vyšlehejte do světlého krému. Šlehejte dlouho a poctivě, pomocí mixéru aspoň 4 - 5 minut.
Z bílků vyšlehejte tuhý sníh, ke konci postupně přisypávejte (během šlehání) zbytek cukru.
Čokoládu s máslem vmíchejte do ušlehaných žloutků. Pak opatrně zapracujte sníh - už jsme se to učili u knedlíků... ale pro jistotu zopakujeme - sněhem nemůžete kvedlat, ale musíte ho opatrně balit do okolní hmoty (stěrkou projíždějte prostředkem kopečku sněhu a pak přes něj "přehoďte" okolní směs).
Směs nalijte do formy a pečte 45 - 50 minut. Původní recept uvádí 25 minut, ale to se mi vůbec nezdá, po tak krátké době sebou koláč ještě hodně mlel. Nenechávejte koláč v troubě naopak dlouho, musí mít vevnitř krémovou konzistenci. Po vyndání z trouby nechte vychladnout. Nelekejte se, jak bude stydnout, "sedne" si, takže i když původně dosahoval výšky formy, může se smrsknout až na polovinu.
Pokud chcete, po vychladnutí ozdobte koláč čoko polevou - rozpusťte v kastrolku máslo s cukrem, přisypte kakao a vlijte mléko. Pořádně rozmíchejte a přisypte škrob, díky kterému poleva ztuhne. Nakonec na vychladlou polevu můžete nasypat hoblinky čokolády.
Vychutnávejte po malých kouscích, je vydatný. Ale úúúúúúúžasný.
Tak dobrou chuť a dejte vědět, jak se vám povedl!
Žádné komentáře:
Okomentovat