pondělí 31. října 2011

Chocolate mousse cake

Mousse de chocolat jsme se učili kdysi dělat na hodinách francouzštiny (v USA... tady to za mýho mládí zas tak interaktivní nebylo...) A pak jsem si jednou v Marks&Spencer koupila chocholate mousse cake a od té doby toužila po tom, umět ho upéct. Čokoládový, vláčný, měkounký, šťavnatý... Musíte zkusit, abyste pochopili!
Budete potřebovat:

  • 300 g kvalitní čokolády (čokolády na vaření)
  • 150 g másla
  • 6 vajec - oddělit žloutky a bílky
  • 40 g třtinového cukru
  • volitelně: lžičku až dvě mletého kardamomu
Čokoládová poleva:
  • 80 g másla
  • 80 g třtinového cukru
  • 2 lžíce kakaa v prášku (neslazené, ne granko!)
  • 2 lžíce studeného mléka
  • 2 lžičky škrobu
  • + volitelně hoblinky na ozdobu
Troubu si předehřejte na 180 °. Na dno formy (dortové rozevírací) vystřihněte pečící papír, stěny formy jen vymažte (nevysypávejte moukou).
Na kastrolek s vařící vodou (na plotně) dejte nerez misku a rozpusťte v ní máslo s čokoládou.
Žloutky s polovinou cukru a kardamomem vyšlehejte do světlého krému. Šlehejte dlouho a poctivě, pomocí mixéru aspoň 4 - 5 minut.
Z bílků vyšlehejte tuhý sníh, ke konci postupně přisypávejte (během šlehání) zbytek cukru.
Čokoládu s máslem vmíchejte do ušlehaných žloutků. Pak opatrně zapracujte sníh - už jsme se to učili u knedlíků... ale pro jistotu zopakujeme - sněhem nemůžete kvedlat, ale musíte ho opatrně balit do okolní hmoty (stěrkou projíždějte prostředkem kopečku sněhu a pak přes něj "přehoďte" okolní směs).
Směs nalijte do formy a pečte 45 - 50 minut. Původní recept uvádí 25 minut, ale to se mi vůbec nezdá, po tak krátké době sebou koláč ještě hodně mlel. Nenechávejte koláč v troubě naopak dlouho, musí mít vevnitř krémovou konzistenci. Po vyndání z trouby nechte vychladnout. Nelekejte se, jak bude stydnout, "sedne" si, takže i když původně dosahoval výšky formy, může se smrsknout až na polovinu.
Pokud chcete, po vychladnutí ozdobte koláč čoko polevou - rozpusťte v kastrolku máslo s cukrem, přisypte kakao a vlijte mléko. Pořádně rozmíchejte a přisypte škrob, díky kterému poleva ztuhne. Nakonec na vychladlou polevu můžete nasypat hoblinky čokolády.
Vychutnávejte po malých kouscích, je vydatný. Ale úúúúúúúžasný.

Tak dobrou chuť a dejte vědět, jak se vám povedl!

Před ozdobením polevou


Žádné komentáře:

Okomentovat