pondělí 10. října 2011

Karbanátky s houbami a bramborová kaše s pečeným česnekem (aktualizováno!)

Pokud budete všímaví, zjistíte, že všechny recepty s mletým masem jsou plus mínus na jedno brdo. Ale to přece vůbec nevadí, protože všechny jsou tak dobrý.
A bramborová kaše s pečeným česnekem - hmmm... a dokonce pro vegetariány!

Na karbanátky:
  • 350 g mletého hovězího (příp. vepřového) - já si namlela kousky na guláš a jaký byly!
  • 100 g slaniny
  • půlku středně velké cibule
  • 2 stroužky česneku
  • půl hrnku sušených hub
  • hrst čerstvých bylinek (petrželka, oregano, majoránka)
  • sůl, pepř
  • 2 vejce
  • 5 lžic strouhanky
  • olej na smažení
Na kaši: 
  • 6 větších brambor
  • 2 lžíce másla
  • hrnek mléka
  • kmín, sůl
  • palička česneku
  • lžíce olivového oleje
Troubu rozehřejte na 200°. Paličce česneku (neloupané) seřízněte vršek tak, aby se vám odkryla část stroužků. Zakápněte olivovým olejem, zabalte do alobalu a dejte na hodinu péct do trouby.
Houby v hrnku zalijte vodou a nechte máčet asi 10 minut.
Brambory oškrábejte, umyjte, nakrájejte na kousky, zalijte vodou a dejte vařit se solí a kmínem, dokud nebudou měkké.
V mixéru nasekejte (nebo namelte ve mlýnku) postupně maso, cibuli a česnek a slaninu nakonec. Promíchejte v misce, přidejte houby, ze kterých jste vymačkali vodu, obě vejce (žloutek i bílek), pořádně promíchejte. Přisypte strouhanku, nasekané bylinky, osolte, opepřete, znovu promíchejte. Karbanátky se vám nejlíp budou tvarovat mokrýma rukama. V pánvičce rozehřejte olej (tak na výšku 1 cm) a karbanátky smažte cca 2 - 3 minuty z každé strany.
Brambory rozšťouchejte, dejte na mírný oheň, přidejte máslo, pořádně promíchejte a prošťouchejte s mlékem na hladkou kaši. Mléko přilévejte postupně, nemusíte ho dát celý hrnek, záleží na tom, jak moc hladkou máte kaši rádi. Česnek vyndejte z trouby, měkké stroužky (pastu) vymačkejte do kaše a promíchejte.
Mňam.

Dobrou chuť a dejte vědět, jaké byly!





Žádné komentáře:

Okomentovat