A bramborová kaše s pečeným česnekem - hmmm... a dokonce pro vegetariány!
Na karbanátky:
- 350 g mletého hovězího (příp. vepřového) - já si namlela kousky na guláš a jaký byly!
- 100 g slaniny
- půlku středně velké cibule
- 2 stroužky česneku
- půl hrnku sušených hub
- hrst čerstvých bylinek (petrželka, oregano, majoránka)
- sůl, pepř
- 2 vejce
- 5 lžic strouhanky
- olej na smažení
Na kaši:
- 6 větších brambor
- 2 lžíce másla
- hrnek mléka
- kmín, sůl
- palička česneku
- lžíce olivového oleje
Troubu rozehřejte na 200°. Paličce česneku (neloupané) seřízněte vršek tak, aby se vám odkryla část stroužků. Zakápněte olivovým olejem, zabalte do alobalu a dejte na hodinu péct do trouby.
Houby v hrnku zalijte vodou a nechte máčet asi 10 minut.
Brambory oškrábejte, umyjte, nakrájejte na kousky, zalijte vodou a dejte vařit se solí a kmínem, dokud nebudou měkké.
V mixéru nasekejte (nebo namelte ve mlýnku) postupně maso, cibuli a česnek a slaninu nakonec. Promíchejte v misce, přidejte houby, ze kterých jste vymačkali vodu, obě vejce (žloutek i bílek), pořádně promíchejte. Přisypte strouhanku, nasekané bylinky, osolte, opepřete, znovu promíchejte. Karbanátky se vám nejlíp budou tvarovat mokrýma rukama. V pánvičce rozehřejte olej (tak na výšku 1 cm) a karbanátky smažte cca 2 - 3 minuty z každé strany.
Brambory rozšťouchejte, dejte na mírný oheň, přidejte máslo, pořádně promíchejte a prošťouchejte s mlékem na hladkou kaši. Mléko přilévejte postupně, nemusíte ho dát celý hrnek, záleží na tom, jak moc hladkou máte kaši rádi. Česnek vyndejte z trouby, měkké stroužky (pastu) vymačkejte do kaše a promíchejte.
Mňam.
Dobrou chuť a dejte vědět, jaké byly!
Žádné komentáře:
Okomentovat