sobota 17. května 2014

Šťavnaté citrusové kuře, pečený česnek a šťouchané brambory (BLL)

Vzdala jsem veškerou naději, že se mi podaří ještě někdy pravidelně bloggovat, navíc to poslední dobou vypadalo, že už snad ani nebudu pořádně vařit!
S dnešním deštivým počasím mi to ale nedá, a tak prezentuju jeden včerejší, jeden dnešní a možná i několik docela starých receptů.

Kuře je recept staronový, pro jarní detox s jarními bylinkami zpoza okna jako dělaný.
Na dvě porce budete potřebovat:

  • 2 ks kuřecích prsou
  • 3 lžíce olivového oleje
  • šťávu z 1 citronu
  • šťávu z 1 pomeranče
  • hrst čerstvých bylin - co máte rádi (moje volba: hladkolistá petrželka, tymián, bazalka, oregano, trocha koriandru)
  • sůl a pepř
Troubu předehřejte na 200°. Kuřecí prsa dejte do zapékací misky, polijte olivovým olejem, osolte, opepřete, zalijte šťávou z citronu a z pomeranče (přidejte i dužninu, co vám zbyla), posypte bylinkami, zakryjte pokličkou od zapékací misky nebo alobalem, strčte do trouby. Jednodušší to už ani být nemůže.
Pečte cca 30 min na 200°, pak snižte teplotu na 150° a do trouby přidejte česnek na dalších 45 min.

Pečený česnek už jsme někde měli, ale opakování je matka moudrosti, takže:
Vezměte celou paličku česneku, seřízněte vršek tak, aby vám koukaly aspoň částečně vnitřky jednotlivých stroužků, nalijte na paličku asi 1 lžičku olivového oleje, zabalte do alobalu, pečte (viz výše). Na jednu osobu jeden česnek. Pečený česnek vymáčknete úplně jednoduše ke kuřeti (v tomto případě; jinak je to výborný doplněk v podstatě k čemukoli).

A ještě lactose-free šťouchané brambory:
Uvařte brambory dle běžného postupu (proces urychlíte, když je nakrájíte na malé kostičky o hraně tak 1,5 cm) s kmínem a solí. Oloupejte si cibuli (spíš víc než míň, na dvě porce brambor klidně 4 střední cibule), nakrájejte na drobno, na asi 3 lžících olivového oleje osmažte dozlatova a prošťouchejte s uvařenými bramborami.

A je to. Luxusní a easy-peasy (lemon-squeezy)!
Dobrou chuť a dejte mi vědět, jestli vám chutnalo.



1 komentář:

  1. Baru, pořád sem chodím pro inspiraci. A tohle je lahůdka, díky, pa vladka

    OdpovědětVymazat