neděle 10. července 2011

Panna cotta s ovocnou omáčkou

Přiznám se hned - ovocné želé byl tentokrát naprostý propadák. Nějak mi nedošlo, že želé musím nejdřív nechat ztuhnout a pak teprve na něj nalít smetanu a začala jsem obojí připravovat naráz. A tak ze dvou skleniček vznikl nakonec ošklivý hříbek, který vám nakonec taky ukážu, abyste se pobavili.
Ovocná omáčka nakonec zvítězila i chuťově, ale co se efektivnosti týče, želé, když se vám povede, vypadá krásně! Ale recept vám napíšu někdy příště, až se mi povede ;-)
Na dvě porce vám bude stačit:
  • 300 ml smetany (33%)
  • asi 4 plátky želatiny (záleží na typu, já koupila Dr. Oetkera, balení 6 plátků na 0,5 litru)
  • 1 vanilkový lusk
  • 4 lžíce moučkového cukru
  • olej na vymazání formičky (bez chuti a bez zápachu)
Na omáčku:
  • cca 5 lžic ovocného kompotu (já měla borůvkový, určitě by byly dobré zavařené maliny; nebo použijte čerstvé ovoce a příslušnou šťávu)
  • cukr dle chuti
  • slivovice dle chuti
Příprava panna cotty je strááááášně jednoduchá. Problematické může být její vyklopení z formičky, ale tohohle problému se lehce zbavíte tím, že budete dezert servírovat přímo ve skleničce.
Smetanu nalijte do menšího kastrůlku a rozpusťte v ní asi 4 lžíce moučkového cukru (podle chuti). Vanilkový lusk podélně nakrojte a vydlabejte z něj zrníčka. Zrníčka i vydlabaný lusk dejte do smetany. Na mírném ohni za občasného míchání ohřívejte 15 minut. Pak oheň vypněte a nechte dalších 15 minut smetanu chytat vanilkovou chuť. Po 15 minutách lusk vylovte. 
Mezitím si nachystejte želatinu - musí se namáčet 10 minut. Namočte plátky želatiny do studené vody (vodu pak používat nebudeme, takže je jedno, kolik jí bude). Těsně před uplynutím 10 minut na máčení želatiny zapněte znovu pod smetanou a zahřejte jí. Želatinu lehce vyždímejte a rozpusťte ve smetaně. 
Skleničky vymažte trochou oleje, který je bez chuti a zápachu (takže třeba slunečnicový, ale určitě ne olivový). Musím přiznat, že mě tentokrát ani vymazání nepomohlo, ale zkuste a uvidíte. Pokud máte v plánu panna cottu podávat přímo ve skleničkách, s olejem se nemazejte.
Do vymazaných skleniček nalijte smetanu. Až vystydne, dejte ji chladit do lednice - nejlépe přes noc, ale mělo by vám stačit 6 hodin.

Po vychlazení dojde na vyklepávání z formičky. Pomůže ponořit skleničku do teplé vody (ne do horké, aby vám sklenička nepraskla... no, mně se tentokrát fakt nedařilo... ALE teď mě napadlo, že s keramickými hrníčky by to šlo líp) nebo obalit horkým hadříkem. Pomoci si můžete i "oříznutím" okrajů nožem. Panna cottu vyklopte na talířek, než si nachystáte ovocnou omáčku, dosáhne zatím pokojové teploty (alespoň já ji tak radši než studenou).

Do kastrůlku dejte 5 lžic ovocného kompotu s trochou šťávy navíc, rozpusťte v něm cukr (asi lžíci) a slivovici (pokud chcete). Na mírném ohni za občasného míchání ohřívejte asi 3 minuty. Nalijte na panna cottu a podávejte.

Dobrou chuť - snad se vám povede líp než můj hřib!




A ještě hříbek:



3 komentáře:

  1. Vždycky přeskakuju veškeré recepty, kde je uvedeno "abych "něco" udělala s plátky želatiny," ale jednou se do toho budu muset pustit:-)
    Vladka

    OdpovědětVymazat
  2. Vladko, taky me to vzdy desilo, ale je to fakt strasne jednoduchy, mnohem lepsi nez zelatin v prasku (ktera divne cuckovati a musi se pracne rozmichavat). Fakt ji jen na chvili namocis, nez zmekne a pak premistits prave treba do smetany na pannacottu a lehce rozmichas. Celkem me stve, ze tu v Anglii zelatinove platky nejsou moc k dostani...Baru, kolik zelatiny v prasku mam misto toho pouzit?
    Kristyna

    OdpovědětVymazat
  3. K chovani zelatiny naprosty souhlas s Kristynou. Je to uplne jednoduchy a nic to neprovede, neni v tom zadna zaludnost...
    Kristu, mělo by ti stačit 1,5 lžičky - popis, co s ní, najdeš tady: http://www.davidlebovitz.com/2009/04/perfect-panna-cotta/ (samotný recept je až ke konci článku). Jinak já tady kupovala plátkovou jednou u Markse a Spencera, nemáte ho tam? Třeba by ji tam měli...

    OdpovědětVymazat