A přitom je čas nových brambor - a nový brambory já k smrti můžu...
Takže pro dvě osoby - a pozor, budete se možná trochu divit:
- 400 g kila nových brambor
- 100 g fazolových lusků (můžou být i mražené, ale zrovna teď je sezóna, ve vietnamských prodejnách je občas najdete pod popiskem fanzole - tím nechci být politicky nekorektní, ale no řekněte, není to roztomilý?!)
- sůl, pepř
- bílý jogurt
- dijonskou hořčici
- dobrovolně: hořčici s pomerančem
- pomerančovou marmeládu (Supplies! To je takovej vtip pro změnu o Japoncích, ale o tom někdy jindy...)
- mátu (sušenou nebo čerstvou)
Tak jo. Teď jsem chtěla napsat, že jestli ještě neumíte uvařit brambory, měli byste si přečíst některý z mých předchozích receptů, ale třeba spěcháte, takže pro pořádek: Brambory umyjte, oškrabejte (protože jsou nové, tak se ve vodě škrabou, neloupou), když jsou malinké, tak šup s nimi do hrnce vcelku, větší rozkrojte. Zalijte vodou, osolte asi lžičkou soli a dejte vařit. Když přijde voda k varu, ztlumte oheň a vařte, dokud nejsou měkké (zjistíte popichem). (Trivia - vařené kousky brambor musí být přibližně stejně velké, jinak se vám velké nedovaří a malé rozpadnou.) Uvařené brambory slijte a nechte úplně vychladnout.
Fazolky umyjte, odkrojte jim ošklivý konce, pokud nějaký mají a dejte asi na 10 minut spařit na pařáček (když začínáte se studenou vodou). Jestli pařáček nemáte, dejte do hrnce vařit trochu vody (stačí na dno, ale aby se vám nevypařila) a když vře, fazolky do ní hoďte tak na 3 minuty. (Nemám to úplně vyzkoušený, ale myslím, že by to mělo fungovat.)
Fazolky sundejte z páry a nechte taky vychladnout.
Když je obé studené, připravte si ve zvláštní misce dresing. Tady jsou ty nečekaný věci, jak už asi tušíte. Nechci do všeho cpát majonézu, ale přemýšlela jsem, jak bílému jogurtu dodat nasládlost majolky. A když jsem z lednice tahala hořčici s pomerančem, ulpěl mi zrak na pomerančové marmeládě. Tak proto.
Ale abych pořád nezdržovala. Dejte do misky asi 4 lžíce bílého jogurtu, přidejte 2 lžičky dijonské hořčice a 1 lžičku hořčice s pomeranči. Pak začněte 1 lžičkou pomerančové marmelády, cvičně promíchejte - jestli snesete sladší, přidejte ještě jednu lžičku. Nadrťte sušenou mátu (tak 3-4 lístky) nebo přidejte nasekanou čerstvou.
Brambory a fazolky (nakrájené na asi 3cm špalíčky) dejte do jedné mísy, opepřete (nejlépe čerstvě namletým, jak jinak), přidejte zálivku a promíchejte. Dejte ještě aspoň na hodinu chladit do lednice.
Výborné k masu, samozřejmě, nebo jen tak - nejlépe s Pinot Gris od Jaroslava Osičky ročník 2008 (proto jsem tak rádoby vtipná).
Žádné komentáře:
Okomentovat