pondělí 29. srpna 2011

Quiche se špenátem, klobásou a sušenými rajčaty

Kiš kiš, eště máme druhou polovinu toho mraženýho špenátu od polívky! Šup s ním do quiche.
Na jednu koláčovou formu:
Těsto:
  • 280 g hladké mouky (já peču z celozrnné)
  • 140 g másla
  • 1/4 lžičky soli
Na náplň:
  • 2 lžíce oleje
  • 1 cibuli nakrájenou na půlkolečka (překrojit napůl a pak nakrájet na kolečka)
  • 200 g pikantní klobásy
  • 2 stroužky česneku nakrájeného na plátky
  • 225 g rozmraženého špenátu
  • 6 plátků sušených rajčat nakrájených na kousky
  • 200 g tvrdého sýra (já jsem namíchala půl napůl 45% eidam a aromatický typu ementál, ale zapomněla jsem, jak se jmenoval)
  • 3 vejce
  • kelímek 12% smetany (tj. cca 250 ml)
  • pepř
Křehké těsto se připravuje rychle a se studeným máslem. Nejlépe v robotu, kde smícháte mouku se solí a s máslem nasekaným na kousky, když je ze směsi drobenka, přilijete 8 lžic studené vody a prohnětete na těsto. Z těsta vypracujte kouli, zabalte ji do fólie a schovejte na 30 minut do lednice.
Troubu předehřejte na 200 °.
Těsto vtlačte do kruhové formy. Propíchejte celou plochu vidličkou, dejte na těsto pečící papír a posypte  hrachem nebo fazolemi, aby se těsto zatížilo a nevyskočilo. Dejte péct na 20 minut.
Ve velké pánvi rozehřejte olej, přidejte cibuli, 2 minuty nechte zesklovatět (za stálého míchání). Přidejte klobásu nakrájenou na kolečka a česnek, 3 minuty smažte. Přidejte špenát, ze kterého jste vymačkali přebytečnou vodu a krátce (asi 2 minuty) se směsí nechte prohřát. Směs stáhněte z ohně a vmíchejte rajčata.
Předpečený korpus vyndejte z trouby, sundejte pečící papír i s luštěninami. Na korpus rovnoměrně rozdělte směs zeleniny a klobásy. V misce promíchejte vejce se smetanou, opepřete. (Díky klobáse a sýru není třeba solit.) Zalijte těsto se směsí smetanou s vejci, posypte nastrouhaným sýrem.
Dejte péct na cca 35 minut (kdybyste měli pocit, že už je směs ztuhlá a připéká se, můžete ukončit pečení i dřív).

Kdybyste se chtěli inspirovat dalšími náplněmi nebo si upéct nejklasičtější slaný koláč - quiche lorraine, podívejte se na malou školu pečení Apetitu.

Dobrou chuť a dejte vědět, jak se vám povedl! A hlavně, s čím jste ho upekli!



Žádné komentáře:

Okomentovat