Vyjasnili jsme si místní názvosloví (východočeská "drobenka" vs. jihočeská "žmolenka") a se zbytkem švestek už se do experimentů nepouštím.
Na starý dobrý drobenkový koláč do kulaté formy budete potřebovat:
- 1 hrnek třtinového cukru
- 2 hrnky hladké celozrnné mouky
- 1 vanilkový cukr
- 125 g másla
- 2 vejce
- 1 prášek do pečiva
- 1 hrnek studeného mléka
- případně pro dochucení lžičku citronové kůry a lžičku skořice
- 18 větších švestek NEBO višně, rybíz, borůvky, meruňky, broskve, angrešt, jahody (jde to s čímkoli)
Troubu předehřejte na 180°. Cukr, mouku, vanilkový cukr, citronovou kůru (volitelně) a máslo nakrájené na kostky promíchejte v míse a prožmoulejte na drobenku. Hrnek drobenky odeberte. Do zbylé směsi vražte 2 celá vejce, prášek do pečiva a hrnek mléka, promíchejte na lehce tekutou směs a nalijte do kulaté koláčové formy, kterou jste předem vymazali tukem a vysypali moukou.
Těsto poklaďte ovocem, švestky můžete posypat skořicí a zasypte drobenkou. Pečte 30 - 35 minut dozlatova. Můžete vyzkoušet špejlí, ale pokud máte na koláči hodně ovoce, které pouští šťávu, špejle stejně nevyleze suchá...
Dobrou chuť a dejte vědět, jak se vám povedl!
Dobrou chuť a dejte vědět, jak se vám povedl!
Žádné komentáře:
Okomentovat