středa 7. září 2011

Drobenkový koláč se švestkami

Tuhle ve mě zvítězila nechuť k obyčejným a osvědčeným věcem a upekla jsem švestkový koláč podle tohohle receptu. Jíst se dal, ale byl takový o ničem. A navíc jsem poprvé uslyšela: "Ale babiččin švestkovej koláč vypadá jinak!"
Vyjasnili jsme si místní názvosloví (východočeská "drobenka" vs. jihočeská "žmolenka") a se zbytkem švestek už se do experimentů nepouštím.
Na starý dobrý drobenkový koláč do kulaté formy budete potřebovat:
  • 1 hrnek třtinového cukru
  • 2 hrnky hladké celozrnné mouky
  • 1 vanilkový cukr
  • 125 g másla
  • 2 vejce
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 hrnek studeného mléka
  • případně pro dochucení lžičku citronové kůry a lžičku skořice
  • 18 větších švestek NEBO višně, rybíz, borůvky, meruňky, broskve, angrešt, jahody (jde to s čímkoli)
Troubu předehřejte na 180°. Cukr, mouku, vanilkový cukr, citronovou kůru (volitelně) a máslo nakrájené na kostky promíchejte v míse a prožmoulejte na drobenku. Hrnek drobenky odeberte. Do zbylé směsi vražte 2 celá vejce, prášek do pečiva a hrnek mléka, promíchejte na lehce tekutou směs a nalijte do kulaté koláčové formy, kterou jste předem vymazali tukem a vysypali moukou.
Těsto poklaďte ovocem, švestky můžete posypat skořicí a zasypte drobenkou. Pečte 30 - 35 minut dozlatova. Můžete vyzkoušet špejlí, ale pokud máte na koláči hodně ovoce, které pouští šťávu, špejle stejně nevyleze suchá...

Dobrou chuť a dejte vědět, jak se vám povedl!




Žádné komentáře:

Okomentovat