Na dvě vydatné porce budete potřebovat:
- 2 větší cukety (cca 500 g)
- 280 g mletého masa (hovězí, ale jde i směs vepřového a hovězího, jen vepřové nebo kuřecí... jak chcete)
- 100 g slaniny nakrájené na kostičky
- 190 g rajského protlaku
- polovinu cibule nebo dvě jarní cibulky i s natí
- 2 stroužky česneku
- 3 lžičky oblíbeného koření (moje je uzená paprika s tymiánem)
- sůl, pepř
- 1 lžičku hořčice (dijonské, anglické)
- 1 lžíci olivového oleje
- 2 lžíce čerstvé petrželky
- sýr - parmezán nebo voňavý tvrdý (ementál, gouda...)
- Omáčka: půl kelímku bílého jogurtu, nastrouhaný stroužek česneku, lžíci čerstvých bylinek (oregáno), sůl, pepř
Troubu předehřejte na 200°. Cukety umyjte, podélně rozkrojte a lžičkou vydlabejte dužninu, samozřejmě ne až na slupku, ale nechte asi centimetrovou tloušťku.
Ve středně velkém hrnci na lžíci oleje osmahněte dozlatova cibulku nakrájenou na droboulilinké kousky společně se slaninou a česnekem nakrájeným na plátky. Přidejte maso a míchejte tak dlouho, dokud se dobře neosmahne (tj. dokud neztratí vzhled syrového masa). Přidejte rajčatový protlak, hořčici, osolte, opepřete a přidejte koření a za občasného míchání duste 10 minut.
Přimíchejte čerstvou petrželku nasekanou nadrobno a směsí plňte cukety.
Posypte sýrem (zkoušela jsem Gran Moravii i plátkový ementál) a dejte na 30 minut zapéct.
Ingredience na jogurtovou omáčku smíchejte - s masovou omáčku vytváří bááááááječnou kombinaci. Em-ňam.
Dobrou chuť a dejte vědět, jestli vám chutnala tak, jako nám!
Žádné komentáře:
Okomentovat