čtvrtek 8. září 2011

Cukety plněné mletým masem

... aneb jak zhodnotit zeleninu...
Na dvě vydatné porce budete potřebovat:
  • 2 větší cukety (cca 500 g)
  • 280 g mletého masa (hovězí, ale jde i směs vepřového a hovězího, jen vepřové nebo kuřecí... jak chcete)
  • 100 g slaniny nakrájené na kostičky
  • 190 g rajského protlaku
  • polovinu cibule nebo dvě jarní cibulky i s natí
  • 2 stroužky česneku
  • 3 lžičky oblíbeného koření (moje je uzená paprika s tymiánem)
  • sůl, pepř
  • 1 lžičku hořčice (dijonské, anglické)
  • 1 lžíci olivového oleje
  • 2 lžíce čerstvé petrželky
  • sýr - parmezán nebo voňavý tvrdý (ementál, gouda...)
  • Omáčka: půl kelímku bílého jogurtu, nastrouhaný stroužek česneku, lžíci čerstvých bylinek (oregáno), sůl, pepř
Troubu předehřejte na 200°. Cukety umyjte, podélně rozkrojte a lžičkou vydlabejte dužninu, samozřejmě ne až na slupku, ale nechte asi centimetrovou tloušťku.
Ve středně velkém hrnci na lžíci oleje osmahněte dozlatova cibulku nakrájenou na droboulilinké kousky společně se slaninou a česnekem nakrájeným na plátky. Přidejte maso a míchejte tak dlouho, dokud se dobře neosmahne (tj. dokud neztratí vzhled syrového masa). Přidejte rajčatový protlak, hořčici, osolte, opepřete a přidejte koření a za občasného míchání duste 10 minut. 
Přimíchejte čerstvou petrželku nasekanou nadrobno a směsí plňte cukety. 
Posypte sýrem (zkoušela jsem Gran Moravii i plátkový ementál) a dejte na 30 minut zapéct.

Ingredience na jogurtovou omáčku smíchejte - s masovou omáčku vytváří bááááááječnou kombinaci. Em-ňam.

Dobrou chuť a dejte vědět, jestli vám chutnala tak, jako nám!



Žádné komentáře:

Okomentovat