V létě loňského roku se mi
změnil svět. Můj svět se totiž, pokud jste to ještě nepochopili, z velké
části točí kolem jídla. (Poslední dobou se například všechny naše výlety jen
tak mimochodem stávají gastrovýlety.
Prostě někam jdeme nebo jedeme a kromě toho, že si užíváme
přírodu/památky/město/moře (nehodící se škrtněte), zajímá nás, co mají dobrého,
ne-li nejlepšího.)
Ale abych moc neodbočovala: Loni
na jaře, s BMI indexem za hranicí nadváhy, špatnou pletí, s minimem
energie, návaly zlosti a kily, která ani přes hodiny cvičení a pohybu obecně
nešla dolů, jsem dorazila k paní doktorce Elekové (kterou tímto vřele doporučuju) s dotazem, jestli je opravdu nutné čekat, až mi přestane pod
náporem protilátek fungovat štítná žláza, jak tvrdí endokrinolog, nebo jestli
se s tím náhodou nedá něco
dělat. Přece se ty protilátky netvoří jen tak, ne?
U paní doktorky se taky všechno
točí kolem jídla. Alespoň mám ten pocit. Po rychlé kontrole, co jím (no, přeci
samý zdravý věci: chleba se sýrem, těstoviny, zeleninu a pečivo, zase chleba,
občas maso), bylo jí – a najednou i mně – jasné, že s mým jídelníčkem je
něco zásadně v nepořádku.
Co s tím?
Začít úplně od začátku.
Třeba u doporučené literatury.
Jak „čistě“ jíst se dočtete v tlusté bichli Nourishing Traditions: The
Cookbook That Challenges Politically Correct Nutrition and the Diet Dictocrats
od Sally Fallon. Najdete tu recepty, stručné a jasné informace, proč to které
jídlo pomáhá nebo škodí a plno dalšího. Jak si jídlo užívat se pak dočtete u
Mireille Guilian v knížce Francouzky netloustnou – nebo můžete zkusit vařit
a jíst přímo jako ony podle Francouzky netloustnou: Kuchařka (doporučuju koupit
jen kuchařku, kde je i základní vyprávění z první knížky).
Nu, pojala jsem to vědecky a
začetla se. Ořechy jsou významným zdrojem bílkovin? A luštěniny taky??? A bílkovin se nedá přejíst? Dozvěděla jsem se plno věcí, které mi – byť to zní jako klišé – otevřely docela
nový pohled na jídlo.
Po vědecké části začala praxe.
Podle plánu, který jsem od paní doktorky dostala, jsem na 4 týdny vypustila:
·
Cukr
·
Mouku
·
Obilniny s lepkem
·
Všechna nezdravá „éčka“
·
Uzeniny
·
Mléko a mléčné výrobky
·
Vejce
·
Alkohol
·
Kofein a tein
A to je jen
výčet věcí, u kterých na první pohled (nebo na druhý v případě éček) víte,
že je jíte. Pak jsou to takové záludnosti, jako fruktózový sirup, umělá
sladidla (aspartame, sacharin, sukralóza, acesulfam-K), cukrové alkoholy (manitol,
sorbitol, lactitol, xylitol, maltitol apod.), ztužené a rafinované tuky
a oleje, no, a to je v základu asi všechno. Stačí?
Jaký je první
výsledek?
První týden
strávíte v obchodě s potravinami dvakrát více času než běžně, protože
začnete důkladně pročítat všechny etikety. (Ano, blokujete uličky a ostatní
kolem vás chodí a funí, že jim překážíte.) Zjistíte, že aditiva jsou všude.
Když už se něco tváří zdravě, vsaďte se, že to má v sobě alespoň
fruktózový (glukózo-fruktózový) sirup nebo přidaný cukr. Možná s překvapením
zjistíte, že obyčejné věci (jako třeba levná hořčice) jsou kolikrát co do
složení kvalitnější než jejich dražší a hezky vypadající sourozenci.
Od druhého
týdne prolítnete už obchod rychlostí blesku, protože víte, že kromě regálu
s ovocem, zeleninou a masem nemá vůbec cenu se kdekoli zdržovat.
Mnohem
zajímavější ale je, co pozorujete na sobě.
A tím se
konečně dostávám k tomu, proč jsme teď tady a spolu.
I když jsem loni
začala jíst jinak a mnohem lépe, čas od času jsem si neodpustila tu nějakou
sladkost, nebo dokonce bagetu, pařížský salát, nakládaný hermelín, prostě
pěknou „prasárničku“. Poslední dobou toho ale bylo víc než dost a ručička váhy,
která se za uplynulý rok usadila na celkem rozumné hodnotě, se pomalu zase
začala šinout doleva, pleť se začala bouřit a tak vůbec jsem začala mít pocit,
že takhle by to vypadat nemělo. Po několika měsících přemlouvání (k jarnímu
detoxu, k letnímu, k předsvatebnímu) jsem se propracovala až
k sestřině svatbě, tam do sebe naposled (a naschvál!) nacpala všechno, co
bych neměla, a řekla si TAK DOST!
A protože mě
baví si číst postřehy jiných detoxikářů a
vůbec všech pošuků, kteří začali jíst jinak, řekla jsem si, že se taky podělím.
Z toho
prvního, zásadního a zatím posledního detoxu si totiž jen pamatuju, že tělo
upadlo do bezcukrového šoku. Ne, že bych jedla tolik sladkého, ale jak jsem už
naznačila, sacharidů jsem jedla víc než dost. Být najednou bez chleba bylo
šílený. Tři dny jsem měla hlad. V jednom kuse. Najedla jsem se a měla jsem
hlad. Rvala jsem do sebe oříšky a mandle po hrstech, jen abych měla pocit, že
nahrazuju milovanej chleba. Šli jsme na procházku a měla jsem pocit, že se moje
tělo sžírá zevnitř, potila jsem se,
chodila jak tělo bez duše, nemohla jsem vyšlápnout malej kopeček, hrůza a děs.
V tu chvíli to byl tak trochu očistec.
První tři dny
ale přešly a pak to najednou začalo být fajn. Nevím kdy (rozhodně ne po třech dnech), ale začala jsem rychle
hubnout. Rozjasnila se mi pleť. Začala jsem mít plno energie a začala jsem
běhat (a to jsem, prosím, běhání vždycky z hloubi srdce nesnášela!), a to
tak vydatně, že jsem si vyběhala zánět šlachy v kotníku. No, s ničím
se to nemá přehánět.
Bylo tam ale
plno jiných, drobných postřehů, jako když vám najednou začne zelenina připadat
opravdu sladká, zlepší se vám chuť a čich… a ty jsem si nikde nepoznamenala.
Takže
tentokrát to vezmu důkladně. A k tomu mi má pomoci, že se budu každý den
dělit o svoje očistné zážitky. Protože i když se mi nechce se vzdávat věcí,
jako je třeba voňavý černý kafe, vím, že když to měsíc vydržím, bude mi mnohem
líp. A do dalšího roku svého života vstoupím svěžím krokem. A abych vydržela,
pořídím si k celému procesu svědky. Těmi jste vy.
Vzhůru
k čistému jídlu!
Žádné komentáře:
Okomentovat